Sitenin sağında bir giydirme reklam

BACIOĞLU VERGİ ADALETSİZLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

Gündem 02.01.2015 - 11:46, Güncelleme: 21.02.2023 - 15:12 6849+ kez okundu.
 

BACIOĞLU VERGİ ADALETSİZLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Kadir Bacıoğlu, Türkiye Kamu-Sen AR-GE Merkezi’nin yaptığı araştırmalara göre çalışanlar arasındaki vergi adaletsizliğine dikkat çekerek hükümeti uyardı.
Bacıoğlu yaptığı yazılı açıklamada şunları dile getirdi; ‘ Değerli basın mensupları, Değerli kamu çalışanları; Memurlar, 2014 yılının Ocak ayında aldıkları 123 TL zamla bütün bir yılı geçirmek zorunda kalmıştır. Toplu sözleşme masasında unutulan enflasyon farkı nedeniyle memurların maaşları erimiş ancak yılın özellikle ikinci yarısından sonra memur maaşları, bir de artan vergi oranları nedeniyle kesintiye uğramıştır. Memurların büyük çoğunluğu, bu ay maaş bordrolarına baktıklarında kötü bir sürprizle karşılaşmıştır. Yıllık toplam geliri 11 bin liranın üzerine çıkan memurlardan kesilen gelir vergisinin oranı da %15’ten %20’ye çıktı. Böylece memurlara 123 lira zam verilirken, vergiler yoluyla, gelir vergisi matrahı üzerinden %5 daha kesinti yapıp verdiğini fazlasıyla geri almıştır. Temmuz ayını da zam alamadan geçiren memurlar da gelir vergilerine gelen %5’lik artış dolayısıyla tam bir hezimet daha yaşamıştır. Hükümet bir eliyle verdiğini öbür eliyle geri almıştır. Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre; ek ders ücretleri de dahil yaklaşık 265,20 lira gelir vergisi ödeyen bu öğretmen; %20’lik vergi dilimine girdiği ay sonrasında 353,6 lira gelir vergisi ödemiştir. Buna göre Ocak ayında 123 lira zam alan öğretmenin ödediği vergi 88,4 lira arttı. Böylece zaten enflasyon karşısında eriyen maaşı da bir üst vergi diliminden değerlendirilince yılın ikinci yarısı öğretmenler için tam bir kâbusa dönmüştür. Araştırma, diğer kamu görevlileri için de durumun aynı olduğunu göstermiştir. Öyle ki; 1. derecenin 4. kademesindeki bir mühendis de daha yılın ilk yarısı dolmadan bir üst dilim olan %20 oranıyla vergilendirilmiştir. Nisan ayında yaklaşık 211,7 lira olan gelir vergisi tutarı, 70,5 liralık artışla, 282,2 liraya çıktı. Aynı şartlardaki bir doktorun ödediği gelir vergisi ise yaklaşık 300 liradan 390 liraya yükselmiştir.’ dedi.
Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Kadir Bacıoğlu, Türkiye Kamu-Sen AR-GE Merkezi’nin yaptığı araştırmalara göre çalışanlar arasındaki vergi adaletsizliğine dikkat çekerek hükümeti uyardı.

Bacıoğlu yaptığı yazılı açıklamada şunları dile getirdi; ‘ Değerli basın mensupları, Değerli kamu çalışanları; Memurlar, 2014 yılının Ocak ayında aldıkları 123 TL zamla bütün bir yılı geçirmek zorunda kalmıştır. Toplu sözleşme masasında unutulan enflasyon farkı nedeniyle memurların maaşları erimiş ancak yılın özellikle ikinci yarısından sonra memur maaşları, bir de artan vergi oranları nedeniyle kesintiye uğramıştır. Memurların büyük çoğunluğu, bu ay maaş bordrolarına baktıklarında kötü bir sürprizle karşılaşmıştır. Yıllık toplam geliri 11 bin liranın üzerine çıkan memurlardan kesilen gelir vergisinin oranı da %15’ten %20’ye çıktı. Böylece memurlara 123 lira zam verilirken, vergiler yoluyla, gelir vergisi matrahı üzerinden %5 daha kesinti yapıp verdiğini fazlasıyla geri almıştır. Temmuz ayını da zam alamadan geçiren memurlar da gelir vergilerine gelen %5’lik artış dolayısıyla tam bir hezimet daha yaşamıştır. Hükümet bir eliyle verdiğini öbür eliyle geri almıştır.
Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre; ek ders ücretleri de dahil yaklaşık 265,20 lira gelir vergisi ödeyen bu öğretmen; %20’lik vergi dilimine girdiği ay sonrasında 353,6 lira gelir vergisi ödemiştir. Buna göre Ocak ayında 123 lira zam alan öğretmenin ödediği vergi 88,4 lira arttı. Böylece zaten enflasyon karşısında eriyen maaşı da bir üst vergi diliminden değerlendirilince yılın ikinci yarısı öğretmenler için tam bir kâbusa dönmüştür. Araştırma, diğer kamu görevlileri için de durumun aynı olduğunu göstermiştir. Öyle ki; 1. derecenin 4. kademesindeki bir mühendis de daha yılın ilk yarısı dolmadan bir üst dilim olan %20 oranıyla vergilendirilmiştir. Nisan ayında yaklaşık 211,7 lira olan gelir vergisi tutarı, 70,5 liralık artışla, 282,2 liraya çıktı. Aynı şartlardaki bir doktorun ödediği gelir vergisi ise yaklaşık 300 liradan 390 liraya yükselmiştir.’ dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.