Sitenin sağında bir giydirme reklam

FİLYOS’TA TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKMAYA DEVAM EDİYOR

Kültür 11.08.2014 - 17:44, Güncelleme: 21.02.2023 - 15:12 6737+ kez okundu.
 

FİLYOS’TA TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKMAYA DEVAM EDİYOR

Batı Karadeniz Bölgesi’nin Efes’i olarak bilinen Filyos’ta, tarih gün yüzüne çıkmaya devam ediyor.
2006 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Zonguldak Valiliği ve İl Özel İdare’nin katkı verdiği Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos’taki antik kentte, kazı çalışmaları tekrar başladı. 40 kişilik ekip ile başlanan kazı çalışmalarında antik tiyatro ve kale içerisinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Karabük Üniversitesi Arkeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sümer Atasoy başkanlığında yapılan kazılarda şu ana kadar renkli çanak, çömlek, yazılı eserler, hamam, kilise, tapınak, liman, kale ve sahil surları, su kemeri, mendirek kalıntıları, antik tiyatro, 10 mezar, madeni para, madeni eserler, sikke, kandiller ve cam eserler bulundu. Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım başkanlığında yapılan çalışmalara 40 kişilik ekip eşlik ediyor. Kale Tepesi olarak da bilinen alanda yapılan kazılar sırasında M.Ö. 700'lere kadar inen yerleşim tabakalarının izine rastlandı. Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım, yapılan kazı çalışmaları hakkında şunları söyledi:  “Bulgulara göre hareket etmek zorundayız. Jeofizik ölçümleriyle yerleri tespit ediyoruz. Kazı tekniği henüz bilimsel boyutta değil. Makineye çevirmemiz söz konusu değil. Ne kadar ödeneği artırsanız büyük bir sit alanına sahibiz. Kazılarda küçük buluntular ortaya çıkıyor. Üst tabakalarda Bizans katları var. Bunlar tahrip olmuş. Bazı duvarlarda orta çağ kalıntıları var. Burası Ceneviz Kalesi olarak da uzun yıllar kullanılmış. Çevreden gelen bol miktarda orta çağ seramiği var. Küçük objeler de ortaya çıkıyor."
Batı Karadeniz Bölgesi’nin Efes’i olarak bilinen Filyos’ta, tarih gün yüzüne çıkmaya devam ediyor.

2006 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Zonguldak Valiliği ve İl Özel İdare’nin katkı verdiği Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos’taki antik kentte, kazı çalışmaları tekrar başladı. 40 kişilik ekip ile başlanan kazı çalışmalarında antik tiyatro ve kale içerisinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Karabük Üniversitesi Arkeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sümer Atasoy başkanlığında yapılan kazılarda şu ana kadar renkli çanak, çömlek, yazılı eserler, hamam, kilise, tapınak, liman, kale ve sahil surları, su kemeri, mendirek kalıntıları, antik tiyatro, 10 mezar, madeni para, madeni eserler, sikke, kandiller ve cam eserler bulundu. Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım başkanlığında yapılan çalışmalara 40 kişilik ekip eşlik ediyor. Kale Tepesi olarak da bilinen alanda yapılan kazılar sırasında M.Ö. 700'lere kadar inen yerleşim tabakalarının izine rastlandı. Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım, yapılan kazı çalışmaları hakkında şunları söyledi: 

“Bulgulara göre hareket etmek zorundayız. Jeofizik ölçümleriyle yerleri tespit ediyoruz. Kazı tekniği henüz bilimsel boyutta değil. Makineye çevirmemiz söz konusu değil. Ne kadar ödeneği artırsanız büyük bir sit alanına sahibiz. Kazılarda küçük buluntular ortaya çıkıyor. Üst tabakalarda Bizans katları var. Bunlar tahrip olmuş. Bazı duvarlarda orta çağ kalıntıları var. Burası Ceneviz Kalesi olarak da uzun yıllar kullanılmış. Çevreden gelen bol miktarda orta çağ seramiği var. Küçük objeler de ortaya çıkıyor."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.