Sitenin sağında bir giydirme reklam

İŞTE O ARSA!

Kozlu 10.08.2016 - 17:04, Güncelleme: 21.02.2023 - 15:12 7116+ kez okundu.
 

İŞTE O ARSA!

Kişiye özel rant yaratan imar uygulamaları ile birlikte sürekli kamuoyunun eleştiri oklarını üzerine çeken Zonguldak’ın AKP’li Kozlu İlçe Belediyesi, ilçe merkezinde son olarak gerçekleştirmeye çalıştığı imar uygulamaları şehir merkezinde alüvyonlu bir zemine, çevresinde en yüksek binanın 7 kat olduğu yere 16 katlık imar verdi. Askıya çıkan imar değişikliği tartışma yarattı. Kot farkı olmayan düz bir arsada, iki katlı işyerinin bulunduğu binanın yıkılarak yerine 16 katlı ticaret ve konut alanı yapılması şeklindeki imar değişikliği; rant iddialarını gündeme getirdi.
 Kozlu Belediye Başkan Ertan Şahin’in uygulamaları tartışılmaya devam ediyor. Kozlu şehir merkezinde kot farkı bulunmayan düz bir arazideki iki katlı işyerinin yıkılarak yerine 16 katlı ticaret artı konut alanı şeklinde imar değişikliği yapılması tartışmalara neden oldu. Askıya çıkan imar planı değişikliğine itiraz eden vatandaşlar; “İmar planı değişikliği yapılarak 16 kat verilen yerde en yüksek bina 7 kat. 9 kat artış nasıl oluyor?  Kozlu Belediyesi İmar Komisyonu ve Belediye Meclisi bu plana nasıl imar verir?” diyorlar. Konunun uzmanları ise bu imar planı değişikliğine şu şekilde itiraz ediyorlar: “Askıda bulunan 4 ada 48 parselde yapılan imar planı değişikliği, imar mevzuatının imar planı değişikliklerinde uyulması gereken maddelerine uygun değildir. Yapılan imar planı değişikliği raporunda ticaret+konut alanı olarak ayrılmış bulunan alanda fonksiyon değişikliğine gidilmemiş ancak plan açıklama raporunda sadece ticari alan kullanımının arttırıldığı ve bu sebeple ilave nüfus önerilmediği belirtilmiştir. Bu açıklama, yapılan plan değişikliği gerçeğini yansıtmamakta olup; ticaret+konut şeklinde önerilen bir yapı adasında konut yapımının engellenmesi mümkün değildir. Bu sebeple 16 kata yükseltilen ticaret+konut imarlı bir yapı adasına yeni ilave nüfus gelmemesi mümkün değildir. Yeni gelecek nüfus içinde gerekli sosyal donatıların yakın çevrede sağlanması, değişiklik yapılması için uyulması gereken yasa maddeleri gereğidir. Bu sebeple teknik zorunluluk yerine getirilmediği için yapılan değişiklik yasalara aykırıdır. Bunun yanında İmar Planı Yapılması ve Değişikliklerine Ait Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 22. Maddesinde, kat adedinin arttırılmasının ne şekilde yapılabileceği açıkça belirtilmiştir. Yapılan değişiklik ile getirilen kat adedinin 16 kat şeklinde düzenlenebilmesi için; yolun karşı cephesinde hiç bina yapılmayacağı düşünülse bile, cephe aldığı yolun 31 metre genişliğinde olması gerekmektedir. Yolun karşı cephesinin sağlık tesisi olarak ayrıldığı ve bina yapılacağı düşünüldüğünde, yol genişliğinin 31 metrenin de üzerine çıkacağı açıktır. Bu sebeple plan değişikliği, yönetmeliğin 22. maddesine de aykırı şekilde gerçekleştirilmiştir.”  
Kişiye özel rant yaratan imar uygulamaları ile birlikte sürekli kamuoyunun eleştiri oklarını üzerine çeken Zonguldak’ın AKP’li Kozlu İlçe Belediyesi, ilçe merkezinde son olarak gerçekleştirmeye çalıştığı imar uygulamaları şehir merkezinde alüvyonlu bir zemine, çevresinde en yüksek binanın 7 kat olduğu yere 16 katlık imar verdi. Askıya çıkan imar değişikliği tartışma yarattı. Kot farkı olmayan düz bir arsada, iki katlı işyerinin bulunduğu binanın yıkılarak yerine 16 katlı ticaret ve konut alanı yapılması şeklindeki imar değişikliği; rant iddialarını gündeme getirdi.

 Kozlu Belediye Başkan Ertan Şahin’in uygulamaları tartışılmaya devam ediyor. Kozlu şehir merkezinde kot farkı bulunmayan düz bir arazideki iki katlı işyerinin yıkılarak yerine 16 katlı ticaret artı konut alanı şeklinde imar değişikliği yapılması tartışmalara neden oldu. Askıya çıkan imar planı değişikliğine itiraz eden vatandaşlar; “İmar planı değişikliği yapılarak 16 kat verilen yerde en yüksek bina 7 kat. 9 kat artış nasıl oluyor?

 Kozlu Belediyesi İmar Komisyonu ve Belediye Meclisi bu plana nasıl imar verir?” diyorlar. Konunun uzmanları ise bu imar planı değişikliğine şu şekilde itiraz ediyorlar: “Askıda bulunan 4 ada 48 parselde yapılan imar planı değişikliği, imar mevzuatının imar planı değişikliklerinde uyulması gereken maddelerine uygun değildir. Yapılan imar planı değişikliği raporunda ticaret+konut alanı olarak ayrılmış bulunan alanda fonksiyon değişikliğine gidilmemiş ancak plan açıklama raporunda sadece ticari alan kullanımının arttırıldığı ve bu sebeple ilave nüfus önerilmediği belirtilmiştir. Bu açıklama, yapılan plan değişikliği gerçeğini yansıtmamakta olup; ticaret+konut şeklinde önerilen bir yapı adasında konut yapımının engellenmesi mümkün değildir. Bu sebeple 16 kata yükseltilen ticaret+konut imarlı bir yapı adasına yeni ilave nüfus gelmemesi mümkün değildir. Yeni gelecek nüfus içinde gerekli sosyal donatıların yakın çevrede sağlanması, değişiklik yapılması için uyulması gereken yasa maddeleri gereğidir. Bu sebeple teknik zorunluluk yerine getirilmediği için yapılan değişiklik yasalara aykırıdır. Bunun yanında İmar Planı Yapılması ve Değişikliklerine Ait Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 22. Maddesinde, kat adedinin arttırılmasının ne şekilde yapılabileceği açıkça belirtilmiştir. Yapılan değişiklik ile getirilen kat adedinin 16 kat şeklinde düzenlenebilmesi için; yolun karşı cephesinde hiç bina yapılmayacağı düşünülse bile, cephe aldığı yolun 31 metre genişliğinde olması gerekmektedir. Yolun karşı cephesinin sağlık tesisi olarak ayrıldığı ve bina yapılacağı düşünüldüğünde, yol genişliğinin 31 metrenin de üzerine çıkacağı açıktır. Bu sebeple plan değişikliği, yönetmeliğin 22. maddesine de aykırı şekilde gerçekleştirilmiştir.”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.