Sitenin sağında bir giydirme reklam
YELİZ ÖZTÜRK (Eğitimci Bakış)
Köşe Yazarı
YELİZ ÖZTÜRK (Eğitimci Bakış)
 

On Kıta Bir Vatan, İlelebet İstiklal

Ülkemizde nicedir her mart ayında "İstiklal Marşı'nı Güzel Okuma Yarışması" düzenlenmekte. Güzel okumakta sakınca yok elbet, bundan gurur duyarız. Ancak her şeyin görünüşüne odaklanıp manayı arka plana ittiğimiz gerçeği burada da karşımıza çıkıyor. Bugün M. Akif Ersoy' un vefatının 84.yıl dönümünde ulusal şairimizi gençlerimize tanıtmak istiyorsak evvela İstiklal Marşı'mızı anlatacağız. Kişiliği, vatanseverliği, kararlılığı, inancı... Hepsi o, on kıtada. Ağlatmayacağız ama onları, başları dik olacak. O mısraları yazan şairin duyarlılığını hissedecekler kalplerinde. Anlamazlar demeyeceğiz, her mısrayı tek tek açıklayacağız.  Aslında çocuklar pırıl pırıl, öyle dikkatle dinliyorlar ki anlatınca. Birçoğu şaşırıyor, vatan topraklarının o günlerdeki ahvalini duyunca. M. Akif'e hayran kalıyor, memleketin halini  bu derece etkileyici kaleme almasına. Kolay kolay da unutmuyor, ne de olsa  vatanı... 2021 yılı "İstiklal Marşı Yılı"  seçilmiş ya TBMM tarafından, "On Kıta Bir Vatan, İlelebet İstiklal" adıyla. Anlatmanın tam sırası hem M. Akif 'i hem Ulusal Marşı. Bu demek oluyor ki 2021 yılı aynı zamanda, M. Akif Ersoy Yılı.  Akif'in Ulusal Marşı'mızın ilk mısrasında başlattığı Kurtuluş Savaşı'nı son mısrada zaferle taçlandıran o meşakkatli ama bir o kadar da gurur vesilemiz olan yolculuğu canlandıralım öğrencilerimizin zihinlerinde. Bu yolculuğun sonunda kendilerinden daha bir emin olacaklardır. Bir daha İstiklal Marşı'nı okurken ağlamayacaklar, ulusal şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u hakkıyla anacaklar.
Ekleme Tarihi: 27 Aralık 2020 - Pazar

On Kıta Bir Vatan, İlelebet İstiklal

Ülkemizde nicedir her mart ayında "İstiklal Marşı'nı Güzel Okuma Yarışması" düzenlenmekte. Güzel okumakta sakınca yok elbet, bundan gurur duyarız. Ancak her şeyin görünüşüne odaklanıp manayı arka plana ittiğimiz gerçeği burada da karşımıza çıkıyor. Bugün M. Akif Ersoy' un vefatının 84.yıl dönümünde ulusal şairimizi gençlerimize tanıtmak istiyorsak evvela İstiklal Marşı'mızı anlatacağız. Kişiliği, vatanseverliği, kararlılığı, inancı... Hepsi o, on kıtada. Ağlatmayacağız ama onları, başları dik olacak. O mısraları yazan şairin duyarlılığını hissedecekler kalplerinde. Anlamazlar demeyeceğiz, her mısrayı tek tek açıklayacağız. 

Aslında çocuklar pırıl pırıl, öyle dikkatle dinliyorlar ki anlatınca. Birçoğu şaşırıyor, vatan topraklarının o günlerdeki ahvalini duyunca. M. Akif'e hayran kalıyor, memleketin halini  bu derece etkileyici kaleme almasına. Kolay kolay da unutmuyor, ne de olsa  vatanı... 2021 yılı "İstiklal Marşı Yılı"  seçilmiş ya TBMM tarafından, "On Kıta Bir Vatan, İlelebet İstiklal" adıyla. Anlatmanın tam sırası hem M. Akif 'i hem Ulusal Marşı. Bu demek oluyor ki 2021 yılı aynı zamanda, M. Akif Ersoy Yılı. 

Akif'in Ulusal Marşı'mızın ilk mısrasında başlattığı Kurtuluş Savaşı'nı son mısrada zaferle taçlandıran o meşakkatli ama bir o kadar da gurur vesilemiz olan yolculuğu canlandıralım öğrencilerimizin zihinlerinde. Bu yolculuğun sonunda kendilerinden daha bir emin olacaklardır. Bir daha İstiklal Marşı'nı okurken ağlamayacaklar, ulusal şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u hakkıyla anacaklar.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.