Sitenin sağında bir giydirme reklam
Prof. Dr. Ufuk TÜTÜN (Sağlık Köşesi)
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Ufuk TÜTÜN (Sağlık Köşesi)
 

DAMAR DAMAR ÜSTÜNE BİNER Mİ (!)

Halk arasında bu tabir doktora veya bir başkasına bir rahatsızlık anlatılırken çok kullanılır.  Gerçekten böyle bir kaç durum var.  Ama halk arasında kullanılan tarzda bir bacak yada kolu gösterip ağrıyan yerde “damar damar üstüne mi bindi acaba “ endişesi gerçek dışı bir endişedir.  Damarlar sinirler genellikle Yanyana seyrederler ve kolda bacakta öyle bir birbirlerine bası yapacak durumda olmazlar.  Ancak ve ancak bazı damar genişlemeleri(arter anevrizmaları) yanında seyreden sinir ve toplar damarlara bası yapabilir.  O durumda zaten elle hissedilir.  Aslında vücut içinde damarların seyir anormallikleri bazı bası olaylarını oluşturur.  May Thurner sendromu kalça içi ana toplar damarın( İliak ven) arter tarafından çaprazlaması ile basıya uğraması dönen kanda akımda yavaşlamaya o da bacaklara yayılan ödem e ve bazen de tromboz (pıhtılaşma) ile bacak şişliğine neden olabilirler. Nutcracker sendromu böbrek toplardamarının böbrek atardamarı tarafından sıkışması ile olur.  Testiste varis testis ağrısı kadında adet ağrısı nedeni olurlar.  İdrarda kan ve protein vardır.  Erkekte kısırlığa neden olur.  Bu iki hastalıkta stent konabilir.  Nutcrucker da ameliyat daha iyi sonuç verir.  Vücutta bu iki damar seyri ve çaprazlama sorunları dışında iki damarın üst üste binip rahatsızlık oluşturma durumu yoktur.
Ekleme Tarihi: 21 Ocak 2021 - Perşembe

DAMAR DAMAR ÜSTÜNE BİNER Mİ (!)

Halk arasında bu tabir doktora veya bir başkasına bir rahatsızlık anlatılırken çok kullanılır. 
Gerçekten böyle bir kaç durum var. 
Ama halk arasında kullanılan tarzda bir bacak yada kolu gösterip ağrıyan yerde “damar damar üstüne mi bindi acaba “ endişesi gerçek dışı bir endişedir. 
Damarlar sinirler genellikle Yanyana seyrederler ve kolda bacakta öyle bir birbirlerine bası yapacak durumda olmazlar. 
Ancak ve ancak bazı damar genişlemeleri(arter anevrizmaları) yanında seyreden sinir ve toplar damarlara bası yapabilir. 
O durumda zaten elle hissedilir. 
Aslında vücut içinde damarların seyir anormallikleri bazı bası olaylarını oluşturur. 
May Thurner sendromu kalça içi ana toplar damarın( İliak ven) arter tarafından çaprazlaması ile basıya uğraması dönen kanda akımda yavaşlamaya o da bacaklara yayılan ödem e ve bazen de tromboz (pıhtılaşma) ile bacak şişliğine neden olabilirler.
Nutcracker sendromu böbrek toplardamarının böbrek atardamarı tarafından sıkışması ile olur. 
Testiste varis testis ağrısı kadında adet ağrısı nedeni olurlar.
 İdrarda kan ve protein vardır. 
Erkekte kısırlığa neden olur. 
Bu iki hastalıkta stent konabilir. 
Nutcrucker da ameliyat daha iyi sonuç verir. 
Vücutta bu iki damar seyri ve çaprazlama sorunları dışında iki damarın üst üste binip rahatsızlık oluşturma durumu yoktur.
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.