Sitenin sağında bir giydirme reklam
Prof. Dr. Ufuk TÜTÜN (Sağlık Köşesi)
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Ufuk TÜTÜN (Sağlık Köşesi)
 

SİGARA ALERJİSİ HASTALIĞI / BURGER HASTALIĞI

Burger hastalığı bir vaskülit ( damarda iltihabi değişiklik) çeşidi olup tamamen sigara içiciliği ile ilişkilidir. Bu iltihabi durumda bir mikrop söz konusu değildir. Mikrop olmadan gelişen ve damarları sinirleri hedef alan iltihabi bir olay varmış gibi vücudun iltihabi hücrelerinin buralarda tahribat yapması söz konusudur. Genellikle Genç erkeklerde 30’lu yaşlarda gözlenen atardamar toplardamar ve sinirleri de tutan sigaraya karşı bir aşırı reaksiyon verme tarzında gelişen hastalıktır. Bir çeşit sigara ya karşı gelişen alerjik cevap da diyebiliriz. El kol bacak ve ayak damarlarını tutması tipiktir El ve ayakuçlarında başlayan beslenme bozukluğu kuru kangrene neden olup o uzvun uçtan itibaren yavaş yavaş ölüp bu kısımların kayıplarına neden olur. Bu hastaların sinirleri de tutulur iskemi (kansızlık) yanında bu tutulum da ağrının çok olmasına neden olur. Tanıda ; damar anjiosunda bahsedilen tipik tirbişon şeklinde gözlenen ve daralan sonra tıkanan damarların görülmesi tanı koydurur. Tedavide öncelikle sigara kesilecektir. Bazı kan sulandırıcı ilaçlar ve silastazol dışında ilaç tedavisi yoktur ve bu ilaçlarda çok etkili değildir. Uzun yürüyüşler yeni damar gelişmesinde etkili olabilir. Bu gelişecek damarlar sadece uzvun kaybını önleyecek kadar gelişebilir. Kan alamayınca kangren olan kısım kesilerek tedavi edilmek zorumda kalır. Sempatektomi ( terlemeyi kontrol eden sempatik sinir liflerinin kesilmesi  ) ameliyatları güncelliğini yitirmiştir. Kimyasal sempatektomiler de kısmen yararlı olur. Bu hastalara by-pass yaparak uzuv kurtarmak imkânsız gibidir. Ameliyat doku kaybını hızlandırır Genellikle Burger hastalığı olan insanlar uzuvlarını kaybetseler de inat ile sigara içmeye devam ederler Kollarını bacaklarını kaybedip 4 köşe bir insan da olsalar sigara içme isteği olur. Bundan dolayı ciddi bir psikiyatrik tedavi de sigarayı bırakma esnasında gerekir İlaç tedavilerinin bir anlamı yoktur. Gerçek tedavi tamamı ile sigaradan uzaklaşmak hatta duman altı bile olmamak dır.
Ekleme Tarihi: 27 Aralık 2020 - Pazar

SİGARA ALERJİSİ HASTALIĞI / BURGER HASTALIĞI

Burger hastalığı bir vaskülit ( damarda iltihabi değişiklik) çeşidi olup tamamen sigara içiciliği ile ilişkilidir. Bu iltihabi durumda bir mikrop söz konusu değildir. Mikrop olmadan gelişen ve damarları sinirleri hedef alan iltihabi bir olay varmış gibi vücudun iltihabi hücrelerinin buralarda tahribat yapması söz konusudur.

Genellikle Genç erkeklerde 30’lu yaşlarda gözlenen atardamar toplardamar ve sinirleri de tutan sigaraya karşı bir aşırı reaksiyon verme tarzında gelişen hastalıktır.

Bir çeşit sigara ya karşı gelişen alerjik cevap da diyebiliriz.

El kol bacak ve ayak damarlarını tutması tipiktir

El ve ayakuçlarında başlayan beslenme bozukluğu kuru kangrene neden olup o uzvun uçtan itibaren yavaş yavaş ölüp bu kısımların kayıplarına neden olur. Bu hastaların sinirleri de tutulur iskemi (kansızlık) yanında bu tutulum da ağrının çok olmasına neden olur.

Tanıda ; damar anjiosunda bahsedilen tipik tirbişon şeklinde gözlenen ve daralan sonra tıkanan damarların görülmesi tanı koydurur.

Tedavide öncelikle sigara kesilecektir. Bazı kan sulandırıcı ilaçlar ve silastazol dışında ilaç tedavisi yoktur ve bu ilaçlarda çok etkili değildir. Uzun yürüyüşler yeni damar gelişmesinde etkili olabilir. Bu gelişecek damarlar sadece uzvun kaybını önleyecek kadar gelişebilir.

Kan alamayınca kangren olan kısım kesilerek tedavi edilmek zorumda kalır.

Sempatektomi ( terlemeyi kontrol eden sempatik sinir liflerinin kesilmesi  ) ameliyatları güncelliğini yitirmiştir. Kimyasal sempatektomiler de kısmen yararlı olur.

Bu hastalara by-pass yaparak uzuv kurtarmak imkânsız gibidir.

Ameliyat doku kaybını hızlandırır

Genellikle Burger hastalığı olan insanlar uzuvlarını kaybetseler de inat ile sigara içmeye devam ederler

Kollarını bacaklarını kaybedip 4 köşe bir insan da olsalar sigara içme isteği olur.

Bundan dolayı ciddi bir psikiyatrik tedavi de sigarayı bırakma esnasında gerekir

İlaç tedavilerinin bir anlamı yoktur.

Gerçek tedavi tamamı ile sigaradan uzaklaşmak hatta duman altı bile olmamak dır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.