Sitenin sağında bir giydirme reklam
Av. SELAY KARDEŞ (Hukuk Köşesi)
Köşe Yazarı
Av. SELAY KARDEŞ (Hukuk Köşesi)
 

BİLİŞİM SUÇLARI

Elbette, bilgisayar teknolojilerinin hızla gelişmesiyle birlikte bilişim hukuku adı verilen hukuk dalı da hayatımıza girmiştir. Bilişim hukuku, internet, bilgisayar yazılımları, donanımları, dijital veriler, telif hakları, fikri mülkiyet hakları, özel hayatın korunması, siber suçlar gibi konuları kapsayan bir hukuk dalıdır.  Bilişim hukuku, bilgisayar teknolojilerinin yaygınlaşması ile birlikte ortaya çıkmış ve internetin hayatımızda yaygın bir şekilde kullanılması ile daha da önem kazanmıştır.   Bilişim hukuku kapsamında, siber suçlar da önemli bir konudur. Siber suçlar, bilgisayar sistemlerini, bilgisayar ağlarını veya dijital verileri hedef alan suçlardır. Siber suçların en yaygın örnekleri arasında bilgisayar korsanlığı, kimlik avı, fidye yazılımları ve çevrimiçi dolandırıcılık yer almaktadır. Bilişim hukuku, siber suçların tespiti, önlenmesi ve cezalandırılmasına ilişkin düzenlemeler içermektedir.  Telif hakları da bilişim hukukunun önemli bir konusudur. Telif hakları, eserlerin yaratıcısı veya sahibi tarafından korunan haklardır. Bu haklar, eserin kopyalanması, dağıtılması veya değiştirilmesi gibi işlemleri yapma yetkisi verir. Bilişim hukuku, telif haklarının dijital ortamda nasıl korunacağına ve ihlallerin nasıl tespit edileceğine ilişkin düzenlemeler içermektedir.  Türk Ceza Kanunu  243 ve 244 maddelerinde bilişim verilerini bozmak engelleme ve yok etmenin cezai yaptırımlarına yer vermiştir. Bir bilişim sistemini , ki ;  bu sistemler bilgisayar , atm cihazları, dijital cihazlar ve gerekli donanım sağlandıktan sonra elverişli hale getirilebilir cihazlar için de geçerli olmak kaydıyla  , sisteme ve erişimin ulaşımın engellenmesi , gerektiği gibi kullanılmasının engellenmesi dahi bir bilişim suçudur.   En yakından karşılaştığımız günümüzde  bilişim suçuna vuku bulan kullanılan sosyal medya hesaplarına bireysel kendi  erişimlerinin  engellenmesi  veya bir atm cihazının ekranının kırılması bilişim verilerinin değiştirilmesi , bilişime erişimin engellenmesi ve kısacası bilişim suçu kapsamında yer almaktadır.   Sonuç olarak, bilişim hukuku günümüzün dijital çağında hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. İnternet, bilgisayar teknolojileri, dijital veriler ve siber suçlar gibi konuların hukuki açıdan ele alınması, bilişim hukukunun önemini artırmaktadır. Bu nedenle, bilişim hukuku konusunda yasal düzenlemelerin geliştirilmesi ve güncellenmesi gerekmektedir.
Ekleme Tarihi: 04 Nisan 2023 - Salı

BİLİŞİM SUÇLARI

Elbette, bilgisayar teknolojilerinin hızla gelişmesiyle birlikte bilişim hukuku adı verilen hukuk dalı da hayatımıza girmiştir. Bilişim hukuku, internet, bilgisayar yazılımları, donanımları, dijital veriler, telif hakları, fikri mülkiyet hakları, özel hayatın korunması, siber suçlar gibi konuları kapsayan bir hukuk dalıdır. 

Bilişim hukuku, bilgisayar teknolojilerinin yaygınlaşması ile birlikte ortaya çıkmış ve internetin hayatımızda yaygın bir şekilde kullanılması ile daha da önem kazanmıştır.  

Bilişim hukuku kapsamında, siber suçlar da önemli bir konudur. Siber suçlar, bilgisayar sistemlerini, bilgisayar ağlarını veya dijital verileri hedef alan suçlardır. Siber suçların en yaygın örnekleri arasında bilgisayar korsanlığı, kimlik avı, fidye yazılımları ve çevrimiçi dolandırıcılık yer almaktadır. Bilişim hukuku, siber suçların tespiti, önlenmesi ve cezalandırılmasına ilişkin düzenlemeler içermektedir. 

Telif hakları da bilişim hukukunun önemli bir konusudur. Telif hakları, eserlerin yaratıcısı veya sahibi tarafından korunan haklardır. Bu haklar, eserin kopyalanması, dağıtılması veya değiştirilmesi gibi işlemleri yapma yetkisi verir. Bilişim hukuku, telif haklarının dijital ortamda nasıl korunacağına ve ihlallerin nasıl tespit edileceğine ilişkin düzenlemeler içermektedir. 

Türk Ceza Kanunu  243 ve 244 maddelerinde bilişim verilerini bozmak engelleme ve yok etmenin cezai yaptırımlarına yer vermiştir. Bir bilişim sistemini , ki ;  bu sistemler bilgisayar , atm cihazları, dijital cihazlar ve gerekli donanım sağlandıktan sonra elverişli hale getirilebilir cihazlar için de geçerli olmak kaydıyla  , sisteme ve erişimin ulaşımın engellenmesi , gerektiği gibi kullanılmasının engellenmesi dahi bir bilişim suçudur.  

En yakından karşılaştığımız günümüzde  bilişim suçuna vuku bulan kullanılan sosyal medya hesaplarına bireysel kendi  erişimlerinin  engellenmesi  veya bir atm cihazının ekranının kırılması bilişim verilerinin değiştirilmesi , bilişime erişimin engellenmesi ve kısacası bilişim suçu kapsamında yer almaktadır.  

Sonuç olarak, bilişim hukuku günümüzün dijital çağında hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. İnternet, bilgisayar teknolojileri, dijital veriler ve siber suçlar gibi konuların hukuki açıdan ele alınması, bilişim hukukunun önemini artırmaktadır. Bu nedenle, bilişim hukuku konusunda yasal düzenlemelerin geliştirilmesi ve güncellenmesi gerekmektedir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.