Sitenin sağında bir giydirme reklam
Av. SELAY KARDEŞ (Hukuk Köşesi)
Köşe Yazarı
Av. SELAY KARDEŞ (Hukuk Köşesi)
 

NÜFUS KAYDININ DÜZELTİLMESİ DAVALARI

Nüfus kaydı, doğum, evlilik, boşanma gibi olaylara ilişkin bilgileri içerir ve bu bilgilerin doğru olması önemlidir. Nüfus kaydının düzeltilmesi davası, bir kişinin nüfus kaydının hatalı ,  tespit edilemediği veya eksik olduğu durumlarda, bu hataların düzeltilmesi için gerçekleştirilen bir hukuki süreçtir. Nüfus kayıtlarındaki eksiklikler veya yanlışlıklar doğum, ölüm, boşanma  , evlenme , ad , soyada ilişkin olabilir . Örneğin  ; Doğum kaydı düzeltme davası: Bir kişi, doğum tarihinde yanlışlık olduğunu veya babasının adının eksik veya hatalı yazıldığını düşünüyorsa, nüfus kaydının düzeltilmesi için dava açabilir. Soyadı değişikliği düzeltme davası: Bir kişi, soyadında hatalı bir yazım veya soyadını değiştirdiği halde nüfus kaydında eski soyadının hala kullanıldığını gösteren bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsa, nüfus kaydının düzeltilmesi için dava açabilir. Bu örnekler genel olup diğer durumlara göre de nüfus kaydının düzeltilmesine ilişkin davalar açılabilir. Nüfus kaydının düzeltilmesi davası genel olarak, nüfus müdürlüğünce yapılan maddi hataların düzeltilmesi ve çocuğun nesebinin belirlenmesi amacıyla genellikle yerel nüfus idaresine (nüfus memurluğu, belediye vb.) karşı açılır.  Nüfus kaydının düzeltilmesi davası, genellikle kişinin kendisi tarafından açılır. Ancak, çeşitli durumlarda ilgili kişiler de bu davayı açabilir. Bu kişiler arasında ebeveynler, eşler, çocuklar veya kardeşler gibi yakın akrabalar bulunabilir. Nüfus kaydının düzeltilmesi davası için, öncelikle kişinin hatalı olduğunu düşündüğü bilgileri kanıtlaması gerekebilir. Örneğin, doğum tarihini veya ismini değiştirmek isteyen bir kişi, bu değişikliğin gerçekleşmesi gerektiğine dair doğru ve kesin kanıtlar sunmalıdır. Bu dava sonucunda düzeltilen nüfus kaydı, özellikle soybağı ve miras konularında tarafların hukuki menfaatine katkı sağlamaktadır. Türkiye'deki nüfus kaydını düzeltme davalarında zamanaşımı süresi, Medeni Kanun'a göre belirlenir. Kanun, nüfus kaydının düzeltilmesi için belirli bir süre öngörmemektedir. Dolayısıyla, nüfus kaydının düzeltme davalarında zamanaşımı süresi bulunmamaktadır. Daha detaylı bilgi  için avukatınıza danışmayı unutmayın .
Ekleme Tarihi: 06 Aralık 2023 - Çarşamba

NÜFUS KAYDININ DÜZELTİLMESİ DAVALARI

Nüfus kaydı, doğum, evlilik, boşanma gibi olaylara ilişkin bilgileri içerir ve bu bilgilerin doğru olması önemlidir.

Nüfus kaydının düzeltilmesi davası, bir kişinin nüfus kaydının hatalı ,  tespit edilemediği veya eksik olduğu durumlarda, bu hataların düzeltilmesi için gerçekleştirilen bir hukuki süreçtir. Nüfus kayıtlarındaki eksiklikler veya yanlışlıklar doğum, ölüm, boşanma  , evlenme , ad , soyada ilişkin olabilir . Örneğin  ; Doğum kaydı düzeltme davası: Bir kişi, doğum tarihinde yanlışlık olduğunu veya babasının adının eksik veya hatalı yazıldığını düşünüyorsa, nüfus kaydının düzeltilmesi için dava açabilir.

Soyadı değişikliği düzeltme davası: Bir kişi, soyadında hatalı bir yazım veya soyadını değiştirdiği halde nüfus kaydında eski soyadının hala kullanıldığını gösteren bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsa, nüfus kaydının düzeltilmesi için dava açabilir. Bu örnekler genel olup diğer durumlara göre de nüfus kaydının düzeltilmesine ilişkin davalar açılabilir.

Nüfus kaydının düzeltilmesi davası genel olarak, nüfus müdürlüğünce yapılan maddi hataların düzeltilmesi ve çocuğun nesebinin belirlenmesi amacıyla genellikle yerel nüfus idaresine (nüfus memurluğu, belediye vb.) karşı açılır. 

Nüfus kaydının düzeltilmesi davası, genellikle kişinin kendisi tarafından açılır. Ancak, çeşitli durumlarda ilgili kişiler de bu davayı açabilir. Bu kişiler arasında ebeveynler, eşler, çocuklar veya kardeşler gibi yakın akrabalar bulunabilir.

Nüfus kaydının düzeltilmesi davası için, öncelikle kişinin hatalı olduğunu düşündüğü bilgileri kanıtlaması gerekebilir. Örneğin, doğum tarihini veya ismini değiştirmek isteyen bir kişi, bu değişikliğin gerçekleşmesi gerektiğine dair doğru ve kesin kanıtlar sunmalıdır.

Bu dava sonucunda düzeltilen nüfus kaydı, özellikle soybağı ve miras konularında tarafların hukuki menfaatine katkı sağlamaktadır.

Türkiye'deki nüfus kaydını düzeltme davalarında zamanaşımı süresi, Medeni Kanun'a göre belirlenir. Kanun, nüfus kaydının düzeltilmesi için belirli bir süre öngörmemektedir. Dolayısıyla, nüfus kaydının düzeltme davalarında zamanaşımı süresi bulunmamaktadır.

Daha detaylı bilgi  için avukatınıza danışmayı unutmayın .

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.