Sitenin sağında bir giydirme reklam
Av. SELAY KARDEŞ (Hukuk Köşesi)
Köşe Yazarı
Av. SELAY KARDEŞ (Hukuk Köşesi)
 

MİRASTAN FERAGAT SÖZLEŞMESİ VE MİRASIN REDDİ

Mirastan feragat sözleşmesi, bir kişinin yasal olarak miras hakkından feragat etmesini sağlayan bir sözleşmedir. Türk Medeni Kanunu'na göre, mirastan feragat sözleşmesi noter huzurunda yapılmalı ve noter tarafından tasdik edilmelidir. Tarafların tek başına düzenledikleri feragat belgeleri geçerli değildir. Feragat sözleşmesinde, feragat eden kişinin kimliği, feragat ettikleri miras payı oranı, feragat ettikleri kişinin kimliği ve noter huzurunda yapıldığı belirtilmelidir. Ayrıca, feragat eden kişinin sağlıklı bir şekilde feragat ettiğine dair herhangi bir baskı altında olmadığına dair ifadelere de yer verilmelidir. Mirastan feragat sözleşmesi mirasbırakan ile gelecekteki muhtemel mirasçı arasında karşılık gözetilerek(ivazlı)  ve ya karşılıksız olarak miras hakkından kısmen veya tamamen feragat etmesi  şeklinde  düzenlenebilir.  İvazlı mirastan feragat sözleşmesinde  kişi, mirasbırakanın sağlığında bir karşılık alarak mirastan vazgeçmektedir. Bu kısmi olabileceği gibi tamamen de olabilir. Ve burada  ivazın miktarının kişinin miras payından fazla ya da az olması önemli değildir. Bu şekilde yapılan mirastan feragat sözleşmesi mirasçının alt soyu için de geçerli olacak şekilde sonuç doğuracaktır. Bu da demek oluyor ki sözleşmede aksi kararlaştırılmadıkça  Türk Medeni Kanunu 528. Md kapsamında ivazlı olarak mirastan feragat eden mirasçının altsoyu da mirasçılık sıfatını kaybetmiş olacaktır.  İvazsız , herhangi bir karşılık gözetmeksizin  mirastan feraget eden mirasçı için ise kanun hakkaniyet kuralları gereğince sadece mirastan feragat edeni bağlayacağını altsoyunun mirasçılık sıfatını koruyacağını belirtmiştir.  Belirtmek gerekir ki ; mirastan feragat sözleşmesi mirasbırakanın sağlığında yapılan noter huzurunda ya da ya da noterce tasdiklenmesi geçerlilik koşuluna bağlı bir işlemdir.bu noktada altsoyların mirasçılığı açısından dikkat edilmesi gereken iki husuk sözleşmenin ivazlı ya da ivazsız olup olmadığıdır.  İvazlı olması durumunda altsoy mirasçılığı kaybederken ivazsız olması durumunda hakkaniyet gereği altsoy mirasçılık sıfatını koruyacaktır.  Mirasın reddi ise mirasbırakanın ölümünden sonra yapılan bir işlemdir. Mirası reddeden mirasçıyı bağlayıp altsoyunun mirasçılığı bu durumdan etkilenmeyip mirasçılık statüsünü koruyacaktır.   
Ekleme Tarihi: 22 Şubat 2024 - Perşembe

MİRASTAN FERAGAT SÖZLEŞMESİ VE MİRASIN REDDİ

Mirastan feragat sözleşmesi, bir kişinin yasal olarak miras hakkından feragat etmesini sağlayan bir sözleşmedir. Türk Medeni Kanunu'na göre, mirastan feragat sözleşmesi noter huzurunda yapılmalı ve noter tarafından tasdik edilmelidir. Tarafların tek başına düzenledikleri feragat belgeleri geçerli değildir. Feragat sözleşmesinde, feragat eden kişinin kimliği, feragat ettikleri miras payı oranı, feragat ettikleri kişinin kimliği ve noter huzurunda yapıldığı belirtilmelidir. Ayrıca, feragat eden kişinin sağlıklı bir şekilde feragat ettiğine dair herhangi bir baskı altında olmadığına dair ifadelere de yer verilmelidir.
Mirastan feragat sözleşmesi mirasbırakan ile gelecekteki muhtemel mirasçı arasında karşılık gözetilerek(ivazlı)  ve ya karşılıksız olarak miras hakkından kısmen veya tamamen feragat etmesi  şeklinde  düzenlenebilir. 
İvazlı mirastan feragat sözleşmesinde  kişi, mirasbırakanın sağlığında bir karşılık alarak mirastan vazgeçmektedir. Bu kısmi olabileceği gibi tamamen de olabilir. Ve burada  ivazın miktarının kişinin miras payından fazla ya da az olması önemli değildir. Bu şekilde yapılan mirastan feragat sözleşmesi mirasçının alt soyu için de geçerli olacak şekilde sonuç doğuracaktır. Bu da demek oluyor ki sözleşmede aksi kararlaştırılmadıkça  Türk Medeni Kanunu 528. Md kapsamında ivazlı olarak mirastan feragat eden mirasçının altsoyu da mirasçılık sıfatını kaybetmiş olacaktır. 
İvazsız , herhangi bir karşılık gözetmeksizin  mirastan feraget eden mirasçı için ise kanun hakkaniyet kuralları gereğince sadece mirastan feragat edeni bağlayacağını altsoyunun mirasçılık sıfatını koruyacağını belirtmiştir. 
Belirtmek gerekir ki ; mirastan feragat sözleşmesi mirasbırakanın sağlığında yapılan noter huzurunda ya da ya da noterce tasdiklenmesi geçerlilik koşuluna bağlı bir işlemdir.bu noktada altsoyların mirasçılığı açısından dikkat edilmesi gereken iki husuk sözleşmenin ivazlı ya da ivazsız olup olmadığıdır. 
İvazlı olması durumunda altsoy mirasçılığı kaybederken ivazsız olması durumunda hakkaniyet gereği altsoy mirasçılık sıfatını koruyacaktır. 
Mirasın reddi ise mirasbırakanın ölümünden sonra yapılan bir işlemdir. Mirası reddeden mirasçıyı bağlayıp altsoyunun mirasçılığı bu durumdan etkilenmeyip mirasçılık statüsünü koruyacaktır. 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.