Sitenin sağında bir giydirme reklam
Av. SELAY KARDEŞ (Hukuk Köşesi)
Köşe Yazarı
Av. SELAY KARDEŞ (Hukuk Köşesi)
 

KİRA UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK

Arabuluculuk, taraflar arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için tarafsız bir üçüncü tarafın yardımını içerir. Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk, kiracı ve ev sahibi arasında ortaya çıkan anlaşmazlıkları çözebilir. Bu anlaşmazlıklar, kiralık daire veya evin bakımı, ödeme konuları, kira sözleşmesinin şartları gibi konuları içerebilir. Arabuluculuk, dava açmadan veya mahkemeye gitmeden önce alternatif bir çözüm yoludur. Arabulucu, tarafların anlaşmazlıklarını dinler, ihtiyaçlarını anlamaya çalışır ve tarafları bir uzlaşmaya ulaşmaya teşvik eder. Dava şartı olarak arabuluculuğun öngörüldüğü uyuşmazlık türleri bakımından arabuluculuk zorunludur. Arabuluculuk sürecine başvurulmazsa dava şartı yoksunluğu söz konusu olur. HMK’nın “Dava şartlarının incelenmesi” başlıklı 115. Maddesinde “Mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir.” Denilerek dava şartı noksanlığının usulden ret sebebi olduğunu hüküm altına almıştır Kira uyuşmazlıklarına arabuluculuk şartı İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 05.04.2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanması üzerine 1 Eylül 2023 yürürlük tarihi olmak üzere getirilmiştir.  Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğa başvurabilmek için aşağıdaki yolları izleyebilirsiniz: 1. Arabulucuya başvuru: Taraflardan biri kiracı veya ev sahibi, uyuşmazlığı çözmek için arabuluculuğa başvurur. Başvuru, yazılı olarak veya arabuluculuk merkezlerine yapılan online başvurularla gerçekleştirilebilir. 2. Arabulucu atanması: Başvurunun ardından, arabuluculuk merkezi tarafından uyuşmazlıkla ilgili bir arabulucu atanır. Arabulucu, tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişidir ve tarafların anlaşmasını sağlamaya çalışır.  3. Toplantılar ve görüşmeler: Arabulucu tarafından belirlenen bir yer ve zamanda taraflar bir araya gelir. Arabulucu, tarafları dinler, iletişimi sağlar ve anlaşmazlığın çözümü için çeşitli yöntemleri kullanır. Süreç boyunca tarafların talep ve beklentileri göz önünde bulundurulur. 4. Anlaşmanın sağlanması: Arabuluculuk süreci sonucunda taraflar anlaşmaya varabilir. Tarafların anlaşmaları durumunda, arabulucu tarafından hazırlanan anlaşma metni imzalanır ve resmiyet kazanır. 5. Dava açılması: Arabuluculuk sürecinde anlaşma sağlanamazsa veya süreç tamamlanmazsa, dava açma hakkınız saklıdır. Arabuluculuk sürecinin başarısız olması durumunda, dava açma yoluna gitmek için avukatınızdan destek alabilirsiniz.
Ekleme Tarihi: 19 Ocak 2024 - Cuma

KİRA UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK

Arabuluculuk, taraflar arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için tarafsız bir üçüncü tarafın yardımını içerir. Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk, kiracı ve ev sahibi arasında ortaya çıkan anlaşmazlıkları çözebilir. Bu anlaşmazlıklar, kiralık daire veya evin bakımı, ödeme konuları, kira sözleşmesinin şartları gibi konuları içerebilir. Arabuluculuk, dava açmadan veya mahkemeye gitmeden önce alternatif bir çözüm yoludur. Arabulucu, tarafların anlaşmazlıklarını dinler, ihtiyaçlarını anlamaya çalışır ve tarafları bir uzlaşmaya ulaşmaya teşvik eder.

Dava şartı olarak arabuluculuğun öngörüldüğü uyuşmazlık türleri bakımından arabuluculuk zorunludur. Arabuluculuk sürecine başvurulmazsa dava şartı yoksunluğu söz konusu olur. HMK’nın “Dava şartlarının incelenmesi” başlıklı 115. Maddesinde “Mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir.” Denilerek dava şartı noksanlığının usulden ret sebebi olduğunu hüküm altına almıştır

Kira uyuşmazlıklarına arabuluculuk şartı İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 05.04.2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanması üzerine 1 Eylül 2023 yürürlük tarihi olmak üzere getirilmiştir. 

Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğa başvurabilmek için aşağıdaki yolları izleyebilirsiniz:

1. Arabulucuya başvuru: Taraflardan biri kiracı veya ev sahibi, uyuşmazlığı çözmek için arabuluculuğa başvurur. Başvuru, yazılı olarak veya arabuluculuk merkezlerine yapılan online başvurularla gerçekleştirilebilir.

2. Arabulucu atanması: Başvurunun ardından, arabuluculuk merkezi tarafından uyuşmazlıkla ilgili bir arabulucu atanır. Arabulucu, tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişidir ve tarafların anlaşmasını sağlamaya çalışır.

 3. Toplantılar ve görüşmeler: Arabulucu tarafından belirlenen bir yer ve zamanda taraflar bir araya gelir. Arabulucu, tarafları dinler, iletişimi sağlar ve anlaşmazlığın çözümü için çeşitli yöntemleri kullanır. Süreç boyunca tarafların talep ve beklentileri göz önünde bulundurulur.

4. Anlaşmanın sağlanması: Arabuluculuk süreci sonucunda taraflar anlaşmaya varabilir. Tarafların anlaşmaları durumunda, arabulucu tarafından hazırlanan anlaşma metni imzalanır ve resmiyet kazanır.

5. Dava açılması: Arabuluculuk sürecinde anlaşma sağlanamazsa veya süreç tamamlanmazsa, dava açma hakkınız saklıdır. Arabuluculuk sürecinin başarısız olması durumunda, dava açma yoluna gitmek için avukatınızdan destek alabilirsiniz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.