Sitenin sağında bir giydirme reklam
Av. SELAY KARDEŞ (Hukuk Köşesi)
Köşe Yazarı
Av. SELAY KARDEŞ (Hukuk Köşesi)
 

FİİLİ AYRILIK NEDENİYLE BOŞANMA

Boşanma Davasının Reddinden Sonra Ortak Hayatın Yeniden Kurulamaması (Fiili Ayrılık )Nedeniyle Açılan Boşanma Davaları   Fiili ayrılık, çiftlerin ayrı yaşama kararı aldıkları ancak hukuki olarak boşanma davası açmadıkları durumlarda gerçekleşen bir durumdur. Ancak fiili ayrılık nedeniyle açılan boşanma davaları, çiftlerin resmi olarak boşanmak istemeleri durumunda gündeme gelebilir. Fiili ayrılık yukarıda tanımını yapmış olmamızın dışında Türk Medeni Kanunu’muzda daha detaylı olarak hükme alınmıştır.  TMK md. 166/4 : “Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi halinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.” Söz konusu kanun maddesinden anlaşılacağı üzere fiilen sona ermiş evliliklerin zoraki sürdürülmesinin anlamı kalmadığı fikrine dayanarak tarafların boşanma yoluna gidebilmelerinin önünü açmıştır. Ancak  söz konusu maddeye dayanarak boşanma davası açılabilmesi için bazı koşulların varlığı gerekmektedir.   Ayrı yaşama nedeniyle açılacak boşanma davasının şartları Daha Önce Boşanma Sebeplerinden Herhangi Biriyle Boşanma Davası Açılmış Ve Reddedilmiş Olması Boşanma Talebini Reddeden Kararın Kesinleşmesinden İtibaren Üç Yılı Geçmiş Ve Bu Üç Yıl İçinde Her Ne Sebeple Olursa Olsun Müşterek Hayat Yeniden Kurulmamış Olması Eşlerden Birinin Boşanma Davası Açmış Olması Bu koşulların varlığı halinde açılacak olan boşanma davasında hakim takdir yetkisi olmaksızın tarafların boşanmalarına karar verecektir. 
Ekleme Tarihi: 18 Mayıs 2023 - Perşembe

FİİLİ AYRILIK NEDENİYLE BOŞANMA

Boşanma Davasının Reddinden Sonra Ortak Hayatın Yeniden Kurulamaması (Fiili Ayrılık )Nedeniyle Açılan Boşanma Davaları  
Fiili ayrılık, çiftlerin ayrı yaşama kararı aldıkları ancak hukuki olarak boşanma davası açmadıkları durumlarda gerçekleşen bir durumdur. Ancak fiili ayrılık nedeniyle açılan boşanma davaları, çiftlerin resmi olarak boşanmak istemeleri durumunda gündeme gelebilir.
Fiili ayrılık yukarıda tanımını yapmış olmamızın dışında Türk Medeni Kanunu’muzda daha detaylı olarak hükme alınmıştır. 
TMK md. 166/4 : “Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi halinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.”
Söz konusu kanun maddesinden anlaşılacağı üzere fiilen sona ermiş evliliklerin zoraki sürdürülmesinin anlamı kalmadığı fikrine dayanarak tarafların boşanma yoluna gidebilmelerinin önünü açmıştır.
Ancak  söz konusu maddeye dayanarak boşanma davası açılabilmesi için bazı koşulların varlığı gerekmektedir.  
Ayrı yaşama nedeniyle açılacak boşanma davasının şartları
Daha Önce Boşanma Sebeplerinden Herhangi Biriyle Boşanma Davası Açılmış Ve Reddedilmiş Olması
Boşanma Talebini Reddeden Kararın Kesinleşmesinden İtibaren Üç Yılı Geçmiş Ve Bu Üç Yıl İçinde Her Ne Sebeple Olursa Olsun Müşterek Hayat Yeniden Kurulmamış Olması
Eşlerden Birinin Boşanma Davası Açmış Olması
Bu koşulların varlığı halinde açılacak olan boşanma davasında hakim takdir yetkisi olmaksızın tarafların boşanmalarına karar verecektir. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.