Sitenin sağında bir giydirme reklam
Av. SELAY KARDEŞ (Hukuk Köşesi)
Köşe Yazarı
Av. SELAY KARDEŞ (Hukuk Köşesi)
 

AYIPLI ARAÇ VE SATICININ SORUMLULUĞU

Tüketici ve satıcı arasında karşılaşılan satışa konu mallarda en büyük sorunlardan bir tanesi malın/ürünün ayıplı olması durumudur. Ayıplı Mal Nedir ? Satıcı Hangi Durumlarda Sorumludur ?  Hukuk çerçevesinde ayıp ; satılanın alıcaya geçtiği anda  bahsedilen ,alıcıya bildirilen niteliklerin , özelliklerin taşınmaması ,üründen beklenen yararı karşılamaması ve eksikliklerin bulunması olarak tanımlanır Bu bilgiler ışığında satıcı TBK md. 219 ‘ da belirtildiği üzere ; alıcıya karşı bildirdiği niteliklerin satılan malda bulunmamasında, kullanım amacı bakımından değerini , kendisine sağlayacağı faydayı ortadan kaldıran ,azaltan , maddi hukuki ve ekonomik ayıplardan sorumludur . Ancak satıcı satış sözleşmesi kurulduğu esnada alıcının bildiği ayıplardan sorumlu tutulamaz.   Satıcının ağır kusuru olmadığı durumlarda satıcı ve alıcı arasında yapılan sözleşme ile satıcıya yüklenen sorumluluğu sınırlayan ve ortadan kaldıran hükümler koyulabilir.  Satıcının satılan maldaki ayıptan sorumlu olabilmesi için ; Satılan maldaki yarar ve hasar alıcıya geçtiği anda var olmalıdır Alıcının satılandaki  ayıbı bilmemesi ve ayıbın önemli olması gerekir ( alıcı sözleşmenin yapıldığı esnada maldaki ayıbı biliyorsa satıcı sorumlu tutulamaz.) Ayıptan doğan sorumluluk yukarıda da ifade ettiğimiz gibi satıcı ve alıcı arasında yapılan bir sözleşme ile kaldırılmış olmamalıdır. Alıcı satılan mal kendisine geçtiği anda kontrollerini yapmış ve herhangi bir ayıpla karşılaşmışsa bunu kanunda belirtilen süre içerisinde  satıcıya bildirmiş olmalıdır. Alıcı satıcının ayıplı maldan sorumlu olduğu  durumda  neler yapabilir ? Alıcı bu durumda seçimlik haklarını kullanabilir ;  Satılan malı geri vererek sözleşmeden dönebilir Satış bedelinde indirim isteyebilir  Satılanın ücretsiz onarılmasını  veya  İmkan varsa misliyle değişimini talep edebilir .  Tüm bu bilgiler ışığında satılan bir otomobildeki ayıp ile ilgili Yargıtay kararından örnek verecek olursak;  Yargıtay 13. H. D. Kararında ; Alıcının 0 km aldığı araçta aracın yağ uyarı lambasının uyarını verdiğini , aracın imalatından kaynaklı olarak gizli ayıplı olduğunu ileri sürerek açtığı davada , mahkeme toplanan deliller ışığında  davayı kabul etmiş ve araç bedelinin  davalı …. Oto satış ve Servis Tic. A.Ş. den alınarak alıcıya ödenmesine karar vermiştir.  Davacı araçtaki gizli ayıp nedeniyle yukarıda maddeler halinde yazmış olduğumuz  seçimlik haklarından biri olan bedelin iadesini talep etmiş ve sözleşmeden dönme hakkını kullanmıştır.  Haftaya başka bir konuyla görüşmek üzere değerli okurlar . Hukukçunuza danışmayı unutmayın …
Ekleme Tarihi: 03 Şubat 2021 - Çarşamba

AYIPLI ARAÇ VE SATICININ SORUMLULUĞU

Tüketici ve satıcı arasında karşılaşılan satışa konu mallarda en büyük sorunlardan bir tanesi malın/ürünün ayıplı olması durumudur.
Ayıplı Mal Nedir ? Satıcı Hangi Durumlarda Sorumludur ?
 Hukuk çerçevesinde ayıp ; satılanın alıcaya geçtiği anda  bahsedilen ,alıcıya bildirilen niteliklerin , özelliklerin taşınmaması ,üründen beklenen yararı karşılamaması ve eksikliklerin bulunması olarak tanımlanır
Bu bilgiler ışığında satıcı TBK md. 219 ‘ da belirtildiği üzere ; alıcıya karşı bildirdiği niteliklerin satılan malda bulunmamasında, kullanım amacı bakımından değerini , kendisine sağlayacağı faydayı ortadan kaldıran ,azaltan , maddi hukuki ve ekonomik ayıplardan sorumludur .
Ancak satıcı satış sözleşmesi kurulduğu esnada alıcının bildiği ayıplardan sorumlu tutulamaz.  
Satıcının ağır kusuru olmadığı durumlarda satıcı ve alıcı arasında yapılan sözleşme ile satıcıya yüklenen sorumluluğu sınırlayan ve ortadan kaldıran hükümler koyulabilir. 
Satıcının satılan maldaki ayıptan sorumlu olabilmesi için ;
Satılan maldaki yarar ve hasar alıcıya geçtiği anda var olmalıdır
Alıcının satılandaki  ayıbı bilmemesi ve ayıbın önemli olması gerekir ( alıcı sözleşmenin yapıldığı esnada maldaki ayıbı biliyorsa satıcı sorumlu tutulamaz.)
Ayıptan doğan sorumluluk yukarıda da ifade ettiğimiz gibi satıcı ve alıcı arasında yapılan bir sözleşme ile kaldırılmış olmamalıdır.
Alıcı satılan mal kendisine geçtiği anda kontrollerini yapmış ve herhangi bir ayıpla karşılaşmışsa bunu kanunda belirtilen süre içerisinde  satıcıya bildirmiş olmalıdır.
Alıcı satıcının ayıplı maldan sorumlu olduğu  durumda  neler yapabilir ?
Alıcı bu durumda seçimlik haklarını kullanabilir ; 
Satılan malı geri vererek sözleşmeden dönebilir
Satış bedelinde indirim isteyebilir 
Satılanın ücretsiz onarılmasını  veya 
İmkan varsa misliyle değişimini talep edebilir . 
Tüm bu bilgiler ışığında satılan bir otomobildeki ayıp ile ilgili Yargıtay kararından örnek verecek olursak; 
Yargıtay 13. H. D. Kararında ;
Alıcının 0 km aldığı araçta aracın yağ uyarı lambasının uyarını verdiğini , aracın imalatından kaynaklı olarak gizli ayıplı olduğunu ileri sürerek açtığı davada , mahkeme toplanan deliller ışığında  davayı kabul etmiş ve araç bedelinin  davalı …. Oto satış ve Servis Tic. A.Ş. den alınarak alıcıya ödenmesine karar vermiştir. 
Davacı araçtaki gizli ayıp nedeniyle yukarıda maddeler halinde yazmış olduğumuz  seçimlik haklarından biri olan bedelin iadesini talep etmiş ve sözleşmeden dönme hakkını kullanmıştır. 
Haftaya başka bir konuyla görüşmek üzere değerli okurlar .
Hukukçunuza danışmayı unutmayın …
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.