Sitenin sağında bir giydirme reklam
Av. SELAY KARDEŞ (Hukuk Köşesi)
Köşe Yazarı
Av. SELAY KARDEŞ (Hukuk Köşesi)
 

ÖZEL ARAÇTA MASKE TAKMA ZORUNLULUĞU

Dünya genelinde hızla yayılan ve ülkemizde de vaka sayıları her geçen gün artmakta olan  koronavirüs salgınına yönelik alınan tedbirlerinden biri de maske takma zorunluluğu oldu. Kamuya açık alanlarda , cadde, sokaklar ve toplu taşıma araçlarında maske takmayanlara cezai işlem uygulanıyor .  Peki özel araçta maske takma zorunluluğu var mıdır ? Bilim Kurulunun önerisiyle açık alanlar ve toplu bulunulan kapalı mekanlarda ve arabada maske takmak zorunlu gelmişti . Bununla birlikte özel araçta  ailesiyle birlikte seyahat eden bir çok kişiye maska takmadığı sebebiyle ceza kesilmişti.  Bu cezalardan biri Kahramanmaraş’ta  özel aracında  eşi ve çocuğuyla seyahat eden  vatandaşa polis tarafından kesilmişti.  Araç sahibi cezaya araçta eşi ve çocuğu ile birlikte olduğunu sürekli aynı ortamı paylaştığı aile bireyleri ile birlikte iken maske takmamanın ceza kapsamına alınamayacağı gerekçesiyle para cezasına itiraz etti. Dosyayı inceleyen mahkeme ,  1593 sayılı Hıfzısıhha Kanunu’nun 282. maddesi uyarınca idari para cezası tanzim edildiğini ancak burada Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesinde yer alan emre aykırı davranış hükümlerinin oluşmadığını belirterek cezanın iptaline karar verdi.  Maske takma zorunluluğu  bir araç içerisinde farklı kişilerin bulunması durumunda söz konusudur. Özel aracında seyahat eden vaktinin çoğunu birlikte geçiren aynı ortamı sürekli paylaşan aile bireyleri için maske takma zorunluluğu kanunda yer almadığı gibi mantığa da  aykırıdır. 
Ekleme Tarihi: 04 Mart 2021 - Perşembe

ÖZEL ARAÇTA MASKE TAKMA ZORUNLULUĞU

Dünya genelinde hızla yayılan ve ülkemizde de vaka sayıları her geçen gün artmakta olan  koronavirüs salgınına yönelik alınan tedbirlerinden biri de maske takma zorunluluğu oldu.
Kamuya açık alanlarda , cadde, sokaklar ve toplu taşıma araçlarında maske takmayanlara cezai işlem uygulanıyor . 
Peki özel araçta maske takma zorunluluğu var mıdır ?
Bilim Kurulunun önerisiyle açık alanlar ve toplu bulunulan kapalı mekanlarda ve arabada maske takmak zorunlu gelmişti .
Bununla birlikte özel araçta  ailesiyle birlikte seyahat eden bir çok kişiye maska takmadığı sebebiyle ceza kesilmişti. 
Bu cezalardan biri Kahramanmaraş’ta  özel aracında  eşi ve çocuğuyla seyahat eden  vatandaşa polis tarafından kesilmişti. 
Araç sahibi cezaya araçta eşi ve çocuğu ile birlikte olduğunu sürekli aynı ortamı paylaştığı aile bireyleri ile birlikte iken maske takmamanın ceza kapsamına alınamayacağı gerekçesiyle para cezasına itiraz etti.
Dosyayı inceleyen mahkeme ,  1593 sayılı Hıfzısıhha Kanunu’nun 282. maddesi uyarınca idari para cezası tanzim edildiğini ancak burada Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesinde yer alan emre aykırı davranış hükümlerinin oluşmadığını belirterek cezanın iptaline karar verdi.
 Maske takma zorunluluğu  bir araç içerisinde farklı kişilerin bulunması durumunda söz konusudur. Özel aracında seyahat eden vaktinin çoğunu birlikte geçiren aynı ortamı sürekli paylaşan aile bireyleri için maske takma zorunluluğu kanunda yer almadığı gibi mantığa da  aykırıdır. 
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.